14 октомври – отбелязваме празника на Света Петка

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

14 Октомври 2020

На 14 октомври Православната църква почита Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Търновска – една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Живяла е през ХI век, прославя се с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните ѝ мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци… 

Това е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш и Кева.

Света Петка закриля дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „На Петковден ралото да ти е под стрехата“. Денят празнуват и овчарите.

На Петковден в някои краища се спазва обичая „полезване“. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.