Обявиха победителите в Конкурса за млади автори на Международния панаир на занаятите и изкуствата.
»
»
Обявиха победителите в Конкурса за млади автори на Международния панаир на занаятите и изкуствата.

В рамките на 20-тия Международен панаир на занятите и изкуствата„Булгарика“ бе открита изложбата на  номинираните в конкурса за млади автори.

Зам.-кметът на Варна г-н Коста Базитов подчерта важността на подобни културни събития за града:
„Благодарение на такъв тип инициативи, Варна заслужи тази привилегия да бъде водеща столица на Европа. За това и наградите, които ще се връчат на тези млади хора са предмостие към участието на Варна за младежка столица на Европа.“

Бяха обявени победителите в конкурса в двете направления:
„Живопис и графика“ и „Склуптура“.

Журито с председател Марина Русева /художник, носител на награда Варна/ определи първото място в конкурса направление "Живопис и графика" на Омана Кацарска с произведенията й „ Черното куче“, „Катедрала“, „ Островът“, „Персонажи“. Журито бе впечатлено от професионализма в творбите на Омана Кацарска, проявен в такава млада възраст. Творбите й са завършени и безупречни.

Второто място бе присъдено на Васил Иванов с творбата му „ Засвири ми“.

Марина Русева:
"Работите му са изпълнени с такъв цвят и светлина. Това е акрил, доста специфична техника и декоративна, но той е успял да постигне художествен ефект с почти чисти цветове.“ 

Георги Николаев бе номиниран на трето място с произведението му „Аврора“.

Марина Русева:
„Много красиви акварели, много се радваме, че млади автори работят с тази сложна техника. Георги Николаев заслужено взе третото място.“

В направление „ Склуптура“ журито присъди първо място на Филип Филипов за склуптурата му „Паисий“.

Марина Русева:
„Толкова силно излъчване, вътрешно напрежение и присъствие има в тази творба!“

Второ място бе присъдено на Веселина Гекова за кристалните й пластики "Кристален плам“, които впечатлиха журито с пластичността и цветовете си.
Третото място бе за Стефан Коцев за творбата му „ Портрет на Ася“.

Според журито: "Произведението е направено много пластично, деликатно и изящно."

Наградите на победителите ще бъдат връчени на 21 август при закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

XX МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА  „БУЛГАРИКА“ се организира от Асоциация „Булгарика“ със съдействието на: Община Варна; BTV; National Geographic България; Център за медиация и обучение на медиатори „Итера“, Строителна компания „Каргон“, Vlastta.com, Ливеа Медиа Груп, Zona-news.com, Zona-zdrave.com, БНТ, Градски транспорт- Варна, Travel TV, Сънрайз мюзик, Телевизия „Черно море“, Топ принт, Nakratko.bg, Dariknews.bg, Bulgariautre.bg, Chernomore.bg, Рекламна агенция „Протема“, Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт, Сатис България, Рекламен център „Рич“.

Нашите партньори