Откриха най-голямото арт изложение в България
»
»
Откриха най-голямото арт изложение в България


С впечатляващ концерт-спектакъл на Деси Добрева и Ансамбъл "Варна" бе открит 20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

След кръшен танц на танцьорите от Ансамбъл "Варна", под силни аплодисменти, на голямата сцена се качиха Иван и Андрей. Още с първите си думи и разменени реплики, те създадоха приповдигнатото настроение на публиката.

"Уважаеми Дами и Господа, днес откриваме най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България. Благодарим на организаторите, че ни поканиха да бъдем част от това събитие и да ви приветстваме с поредното издание на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.  Организатор на събитието е Асоциация „Булгарика“- Асоциация за съхранение и развитие на българското изкуство.", с тези думи започнаха представянето двамата водещи.
"Тук, в сърцето на Морската градина, 21 дни ще ви посрещат майстори от всички крайща на България. Те ще ви разкажат за своето изкуство, ще ви покажат с колко любов и труд се изработват техните произведения, ще ви предоставят своите инструменти, за да усетите чувството да създаваш нещо свое. Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи.
                                                                                                                     Но има едно нещо, което ги обединява- желанието да пренесат във времето отколешната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни."

Тук водещите споделиха за партньорството между Асоциация "Булгарика и БТВ.

Основната мисия на 2ри сезон на “Фермата” , едно от емблематичните реалитита на националната медия е да покаже силната връзка на човека, на българина със земята, с бита, клутурата и традициите. Това е общото, което е обединило двата екипа да работят заедно.

"Ако някога се е умирало за България, сега трябва да живеем за нея. Всеки има своя малка ферма и всеки гради своя малък свят и това го прави истински патриот. Ценностите на „Фермата” са заложени и в слогъна на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“- "Човек е създаден, за да създава".

След тези думи на сцената бяха поканени и официалните лица:  Зам.-кмета на Община Варна г-н Коста Базитов, консула на Италия Антонио Таркуинио и Председателката на УС на Асоциация "Булгарика" Веселина Савова, по чиято идея се реализира панаира.

Първо думата бе дадена на зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов.
"С радост мога да споделя с вас своето усещане за нашия град. Ако някой градове "дишат", то Варна живее. И усещането за този пулсиращ живот се създава и от такива изложения, като Международния панаир на занаятите и изкуствата Булгарика."

Коста Базитов прочете поздравителния адрес от имато на Кмета на Варна г-н Иван Портних:
"В богатия летен културен календар на Варна вече  има запазено място този формат, който съхранява, популяризира и съчетава по един уникален начин традиции и съвременни тенденции в областта на художествените занаяти и приложните изкуства! Благодаря на организаторите за устойчивостта, с която организират и провеждат това събитие!"

Поздравителен адрес бе прочетен и от името на Председателя на Общински съвет-Варна г-н Тодор Балабанов:
"Щастливи сме, че в продължение на двадесет дни нашият град ще има възможността да е домакин на толкова талантливи майстори от цялата страна. Майстори, които чрез магията на ръчно изработени експонати не само завладяват сетивата, но и спомагат за отстояване и популяризиране на българските традиции и история. На всички вас, организатори и участници, пожелавам много здраве, неизчерпаема енергия и нови успехи в осъществяване на благородната мисия да разкривате прекрасния свят на занаятчийското изкуство."

Италианския консул за Варна и Бургас г-н Антония Таркуинио, също поздрави организаторите и участниците, като наблегна на чудесното партньорство между Италианския културен институт и Асоциация "Булгарика", от който се е родил проекта "Италия-България" представящ  български и италиански майстори в областта на един много изящен занаят- каменоделството.

Накрая думата бе дадена на г-жа Веселина Савова:
"След толкова хубави и топли думи, след толкова благодарности на всички, които помагат за тази сериозна организация, аз искам да благодаря и на екипа, чрез който се реализира това събитие. На всички хора, които през годините са били с нас, които са участвали с енергията и сърцето си в организацията и които, независимо къде са сега, всяка година на първи август са тук. Искам да благодаря и на всички варненци, чиято любов усещаме."

След нейните думи: "Откривам 20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"", Химнът на България огласи Морската градина.

Присъстващите запяха и този своеобразен хор накара всяко сърце да затупти по-бързо от любов към България.

След официалното откриване продължи концерта с невероятното изпълнение на  танцьорите на Ансамбъл "Варна".

А Деси Добрева изпълни едни от любимите български песни: Лудо младо, Македонско девойче, Катерино моме, Девойко мари хубава, В рози от мъгла, Детелини, Една българска роза ...

Тя покани на сцената децата, които танцуваха пред нея. Танцуващите деца на българската музика, под звуците на перфектния акомпанимент на оркестъра на Ансамбъл "Варна" и кристалния глас на Деси Добрева създадоха един истински празник в топлата нощ на 1 август.

А когато Деси запя "Рипни калинке" цялото множество се залюля и кръшното право хоро хвана за ръце много хора.

Снимаха камери, професионални апарати и хиляди мобилни телефони записваха тази радост, за да се запази спомена за този миг.


XX МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА  „БУЛГАРИКА“ се организира от Асоциация „Булгарика“ със съдействието на: Община Варна; BTV; National Geographic България; Център за медиация и обучение на медиатори „Итера“, Строителна компания „Каргон“, Vlastta.com, Ливеа Медиа Груп, Zona-news.com, Zona-zdrave.com, БНТ, Градски транспорт- Варна, Travel TV, Сънрайз мюзик, Телевизия „Черно море“, Топ принт, Nakratko.bg, Dariknews.bg, Bulgariautre.bg, Chernomore.bg, Рекламна агенция „Протема“, Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт, Сатис България, Рекламен център „Рич“.


Нашите партньори